Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Reklama
Reklama Powiat Rzeszowski

Co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach? Możesz przygotować inne dania, albo

Podziel się
Oceń

Święta, święta i po świętach… a lodówka pełna jedzenia. Co zrobić, żeby się nie zmarnowało, skoro nie mamy już na nie ochoty? Możemy przygotować inne produkty lub po prostu podzielić się z bliźnimi.

Ilość kupionej i przetworzonej żywności na święta – obojętnie Wielkanoc czy Boże Narodzenie – prawie w każdym polskim domu przekracza możliwości rodziny. W efekcie kiedy święta się kończą, zostajemy z lodówkami pełnymi różnych przysmaków.

Kłopot w tym, że nie mamy już na nie ochoty, bo nam się zwyczajnie przejadły. Co zrobić, żeby nie wyrzucać żywności? Kilka rad ma dla nas serwis kulinarny beszamel.se.pl.

Mięso: sałatki i kotlety 

Jeśli po świętach zostały nam kawałki pieczonego kurczaka, możemy je  wykorzystać do przygotowania sałatki, np. sałatki cezar.

Kurczak dobrze się też komponuje z gotowanymi lub pieczonymi warzywami, np. ziemniakami. Z tych składników można np. przygotować kotlety.

Mięso z rosołu, które nam pozostało, możemy przetworzyć na farsz do naleśników czy pierogów. A jeśli pozostał nam także świąteczny rosół, możemy przygotować inną zupę, np. pomidorową. W zależności od upodobań i smaku.

Wędliny: dodatek do żurku i zapiekanka

Jeśli w lodówce pozostała nam wędlina pakowane próżniowo z dłuższą datą przydatności do spożycia, to może ona poczekać w lodówce, aż wróci nam na nią smak. 

Jeśli jednak już ją rozpakowaliśmy, to trzeba je w miarę szybko zjeść. Na przykład podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. 

Resztki wędlin można też wykorzystać do przygotowania innych potraw. Kiełbasa czy szynka sprawdzą się jako podstawa do przygotowania żurku czy barszczu. 

Nadają się też do zapiekanek, które można tworzyć na różne sposoby, wykorzystując do tego warzywa. Jakie kto lubi.

Owoce i warzywa: soki i sosy

Można je przerobić na soki. Owoce można też zblendować i zjeść z jogurtami. 

Owoce i warzywa można też ususzyć, zyskując bazę do zup i sosów oraz przekąski. Innym sposobem na wykorzystanie  warzyw i owoców są też smoothie, gęste napoje owocowe lub warzywne.

Nadmiary owoców i warzyw można też wykorzystać do  przetworów: konfitur, dżemów, kompotów i – lubianych przez wiele osób – chutney'ów.  

Można też łączyć ze sobą różne smaki, które finalnie dają pyszne danie. Np. dynia dobrze komponuje się z marchewką i pomarańczami, buraki z papryką, a owoce w połączeniu z ostrymi przyprawami i cebulą zmienią się w sos do mięs i serów.

 

Oddaj do Jadłodzielni

Chcesz się podzielić żywnością, która została Ci po świętach? Nie musisz jej przerabiać, po prostu przynieś do jadłodzielni Stowarzyszenia ZUPEŁNE DOBRO, która znajduje się przy ul. Sondeja 8 w Rzeszowie, koło dworca PKP Staroniwa. Jadłodzielnia dostępna przez całą dobę.

Podstawowy warunek inicjatywy jadłodzielnia: żywność, którą chcemy się podzielić z innymi, musi nadawać się do spożycia, być odpowiednio zapakowana i opisana. Zasady prawidłowego dzielenia się jedzeniem znajdują się w poniższej instrukcji

 


Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama