Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Reklama
Reklama rzeszów miasto sportu 2026

Rozsmakuj się w kulinarnych skarbach Podkarpacia

Podziel się
Oceń

Kaczka pieczona w karmelizowanych śliwkach, bieszczadzkie gołąbki ziemniaczane czy fuczki z sosem z czosnku niedźwiedziego - to tylko kilka potraw z oferty, przygotowanej dla gości przemierzających Szlak Kulinarny Podkarpacia.
MAKRO Polska wraz z czołowymi szefami kuchni zaprasza do odkrywania tradycji kuchni polskiej. Do znanych już z udziału w Skarbach siedmiu regionów dołączyło Podkarpacie.

Na Szlaku Kulinarnym tego regionu znajduje się 25 restauracji reprezentujących regionalne dziedzictwo kulinarne. Mieszkańcy i turyści mogą rozsmakować się w tradycji i poznać polską historię od kuchni.

Dla osób nieobeznanych z historią Podkarpacia, tradycyjna kuchnia tego regionu może wydawać się dość jednolita. Jest to jednak bardzo mylne przekonanie. Podkarpacie to prawdziwa mozaika grup etnicznych, a każda z nich odcisnęła swoje piętno na kulturze kulinarnej tego regionu.

Okolice wideł Wisły i Sanu to tereny tradycyjnie zamieszkiwane przez Lasowiaków, a pasma Bieszczadów i Beskidu Niskiego bogate są w łemkowską i bojkowską tradycję.

Na Podkarpaciu nie brakuje również magnackich rezydencji, w których jadłospisach znaleźć można było bardzo liczne przepisy na dziczyznę. Z tego powodu, jednym z kultowych dań regionu jest udziec
z jelenia marynowany w ziołach, podawany z sosem jałowcowym i ziemniakami lub kaszą gryczaną.

Zobacz również: Jak wybrać i Jak wybrać i na co zwrócić uwagę przy wyborze ubezpieczenia na wakacje?

Znane i wypiekane na całym Podkarpaciu proziaki to niewielkie placki z razowej mąki, jajek, zsiadłego mleka i sody. Najlepiej smakują z lokalnymi przysmakami: świeżym twarożkiem i masłem z czosnkiem niedźwiedzim.

Wybierając się kulinarnym szlakiem Podkarpacia, rozsmakować się można w potrawach przygotowanych przez uczestniczących w programie szefów kuchni. Zgodnie z tradycyjną kuchnią regionu, są to między innymi gołąbki ziemniaczane, barszcz czy fuczki z sosu z czosnkiem niedźwiedzim.

Podkarpaccy magnaci cenili sobie mięsne potrawy, co oddają dania takie jak sarnina z sosem wiśniowym, medalion z łosia, polędwiczka wieprzowa czy stek z polędwicy wołowej.

Przemierzając Szlak Kulinarny konsumenci mogą zagłosować na najlepszą restaurację biorącą udział w programie Polskie Skarby Kulinarne. Biorąc pod uwagę smak dania, obsługę oraz atmosferę na stronie programu mogą oddać głos, poprzez kliknięcie w ikonę korony.

Restauracje, które otrzymają największą liczbę koron, zdobędą tytuł Najlepszej Restauracji 2023 programu oraz zostaną zaprezentowane w wyjątkowym albumie.

W programie udział biorą następujące podkarpackie restauracje:


  • Restauracja Perła, ul. Hutnicza 2A, Leżajsk

  • Restauracja Szelców, ul. Piłsudskiego 37, Lesko

  • Restauracja Willa Anna, ul. Okrzei 1, Przemyśl

  • Karczma Pod Batem, ul. Zdrojowa 35, Polańczyk

  • Smażalnia Złoty Pstrąg, ul. Bieszczadzka 3, Wołkowyja

  • Hotel i restauracja Kameleon, ul. Warszawska 2A, Tarnobrzeg

  • Karczma Jandura, ul. Gorzycka 46, Trześń

  • Restauracja Dębianka, ul. Ks. Łagockiego 64, Nowa Dęba

  • Hotel Rzeszów, al. Piłsudskiego 44, Rzeszów

  • Restauracja Dwa Mosty, ul. Wolności 5, Mielec

  • Restauracja Folk, Rynek 20, Rzeszów

  • Restauracja Patio, ul. Dymnickiego 1A, Rzeszów

  • Restauracja Wilcza Jama, ul. Smolnik 23, Lutowiska

  • Karczma Troll, Cisna 86, Cisna

  • Bar Siekierezada, Cisna 92, Cisna

  • Restauracja Paweł nie całkiem Święty, Smerek 67, Wetlina

  • Zajazd u Rafała, Koniaczów 33A, Jarosław

  • Restauracja w Hotelu Platan, Sielec 79A, Sielec

  • Restauracja Pod Herbami, Pułanki 110, Frysztak

  • Dwór na Wolicy, ul. Leśna 183, Dębica

  • Restauracja Na Rozdrożu, ul. Grunwaldzka 82A, Dynów

  • Karczma Pod Semaforem, Bachórz 16, Bachórz

  • Restauracja Szklane Lniane, ul. Pelczara 156, Korczyna

  • Pałac Polanka, ul. Popiełuszki 49, Krosno

  • Zamek Dubiecko, ul. Zamkowa 1, Dubiecko

Mecenasem programu jest sieć hurtowni MAKRO Polska. Partnerami programu są firmy: Coca-Cola, Drosed, Mlekovita, Mlekpol oraz Skarby Serowara. Lista lokali biorąca udział w szlaku kulinarnym dostępna jest na stronie www.polskieskarby.pl

Celem programu Polskie Skarby Kulinarne, prowadzonego przez MAKRO Polska, jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju. Projekt obejmuje m.in. materiały edukacyjne i warsztaty kulinarne, podczas których szefowie kuchni, kucharze i restauratorzy poszerzają swoją wiedzę, odkrywają historyczne receptury i uczą się je interpretować, by móc wprowadzić je do restauracyjnych kart.



Napisz komentarz

Komentarze

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: kolejarzTreść komentarza: w MojżeszowieData dodania komentarza: 8.07.2025, 10:18Źródło komentarza: „To jest nasze wspólne dziedzictwo”. Rozmowa z prof. Aliną Molisak o literaturze żydowskiej i pamięciAutor komentarza: prorokTreść komentarza: Poczytaj historię miasta to sie dowiesz skąd tematy żydowskie w Rzeszowie. A jak Cię to nie interesuje to zajmij się historią swojej wsi bo może akurat Twój dziadek też ma korzenie żydowskieData dodania komentarza: 4.07.2025, 19:24Źródło komentarza: „To jest nasze wspólne dziedzictwo”. Rozmowa z prof. Aliną Molisak o literaturze żydowskiej i pamięciAutor komentarza: xxxTreść komentarza: Tragedia! Izrael morduje Palestynę a "pro żydowskie" pismaki jarają się literaturą państwa zbrodniarzy! Gdzie my jesteśmy?!Data dodania komentarza: 4.07.2025, 18:26Źródło komentarza: „To jest nasze wspólne dziedzictwo”. Rozmowa z prof. Aliną Molisak o literaturze żydowskiej i pamięci K Autor komentarza: Krystian PropolaTreść komentarza: Dziękuję, że jest Pan naszym czytelnikiem i za Pańską uwagę. Niestety nie zostanie ona uwzględniona. Pozdrawiam serdecznie, na szczęście dziś już chłodniej :)Data dodania komentarza: 4.07.2025, 10:37Źródło komentarza: „To jest nasze wspólne dziedzictwo”. Rozmowa z prof. Aliną Molisak o literaturze żydowskiej i pamięciAutor komentarza: HenTreść komentarza: Wszedłem tu tylko po to, żeby napisać, że nikogo to nie interesuje, panie doktorze Propola. Proszę się zająć tematami miasta, a nie tematami żydowskimi. Pozdrowienia gorące, bo dziś 30 stopniData dodania komentarza: 3.07.2025, 09:53Źródło komentarza: „To jest nasze wspólne dziedzictwo”. Rozmowa z prof. Aliną Molisak o literaturze żydowskiej i pamięciAutor komentarza: lózakTreść komentarza: bo fachowcy z pisu nie wiedzieli co to jest. Oni się znają na węglu i wodzie świeconejData dodania komentarza: 30.06.2025, 19:41Źródło komentarza: PiS zrzekł się praw do cennych złóż na Grenlandii? Gawlik ujawnia i pyta
Reklama
Reklama
Reklama