Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Reklama
Reklama orkiestra księżniczek Rzeszów

Górno pachniało tradycją. Za nami kolejna edycja kulinarnego święta Podkarpacia

Podziel się
Oceń

Górno po raz kolejny zamieniło się w kulinarną stolicę regionu. Na miejscowym stadionie odbyła się XVII edycja Targów Żywności Tradycyjnej „Festiwal Podkarpackich Smaków”. To wydarzenie, które od 2007 r. nie tylko promuje lokalną kuchnię, ale również pielęgnuje tożsamość kulturową Podkarpacia.
Górno pachniało tradycją. Za nami kolejna edycja kulinarnego święta Podkarpacia

Autor: Arkadiusz Magda/UMWP

Współorganizatorami wydarzenia byli: Samorząd Województwa Podkarpackiego, Gmina i Miasto Sokołów Małopolski, a także Zakład Mięsny Smak-Górno, którego prezes, Mieczysław Miazga, od lat z pasją rozwija ideę festiwalu.

Tegoroczna edycja rozpoczęła się uroczystą mszą świętą w Kościele p.w. Ofiarowania NMP w Górnie, odprawioną w intencji organizatorów i wystawców. Po niej uczestnicy mogli skosztować regionalnych specjałów, podziwiać rękodzieło oraz wziąć udział w wydarzeniach towarzyszących.

W festiwalu udział wzięli przedstawiciele władz samorządowych i parlamentarzyści, w tym poseł na Sejm RP Ewa Leniart oraz wicemarszałek województwa podkarpackiego Karol Ożóg.

Pragnę wszystkim organizatorom i wszystkim Państwu, którzy co roku przychodzicie na Festiwal Podkarpackich Smaków, wyrazić ogromną wdzięczność za szacunek do pracy rąk polskiego rolnika i kultywowanie naszych wspaniałych tradycji 

– mówiła poseł Ewa Leniart, podkreślając wartość tradycyjnej kuchni i społecznej działalności kół gospodyń wiejskich.

fot. A. Magda/UMWP

Z kolei wicemarszałek Ożóg nawiązał do dobrze znanych z przemówień popieranego przez PiS kandydata na prezydenta Karola Nawrockiego słów.

Polski rolnik, polskie pole, polski chleb na polskim stole – Festiwal Podkarpackich Smaków dobitnie materializuje te słowa. Pamiętajmy o tym, kim jesteśmy, jaka jest nasza tradycja. Kupujmy od polskich rolników i wspierajmy to, co nasze.

- zachęcał.

Kulminacyjnym punktem wydarzenia był konkurs na najlepszy produkt tradycyjny, w którym rywalizowano w aż 10 kategoriach – od serów i mięs, przez miody i wypieki, aż po napoje i gotowe dania. Warto wspomnieć, że najlepsze przysmaki mogą teraz ubiegać się o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych.

fot. A. Magda/UMWP

Muzyczną oprawę festiwalu zapewniły zespoły folklorystyczne, w tym „Kapela Raniżowianie” i wokalny zespół „Voices” z MGOKSiR. Gwiazdą wieczoru natomiast był zespół „Zbóje”, który porwał publiczność do wspólnej zabawy.

Nie zabrakło również atrakcji dla dzieci. W MGOKSiR odbyły się warsztaty rękodzielnicze i taneczne, a „Wiejska zagroda” z żywymi zwierzętami i zawody „Hobby-horse” cieszyły się ogromnym zainteresowaniem najmłodszych.

Uczestnicy mogli więc, tym samym, ponownie przekonać się, że Festiwal Podkarpackich Smaków to coś więcej niż tylko targi. To również opowieść o wspólnocie, dumie z tradycji i sile lokalnych społeczności. I choć to już 17. edycja, entuzjazm uczestników pokazuje, że ta historia dopiero się pisze.

Powiązane galerie zdjęć:

Więcej o autorze / autorach:

Napisz komentarz

Komentarze

Ostatnie komentarze
Reklama
Reklama
Reklama