Jaki destylator jest najlepszy?
Nie ma jednego idealnego destylatora, na którym da się zrobić każdy alkohol i będzie on najwyższej jakości. Nowoczesne sprzęty są coraz bardziej wszechstronne, niemniej wciąż mają one swoje specjalizacje – jeden model będzie lepszy np. do produkcji smakówek, podczas gdy inny nada się głównie do robienia czystego spirytusu. Pierwszym kryterium wyboru musi więc być określenie profilu produkcji, i dopiero po wyborze danego rodzaju destylatora bierzemy pod uwagę jego parametry techniczne.
Czym destylatory różnią się między sobą?
Destylator pot-still wyróżnia się tym, że jest stosunkowo niski. W górnej części posiada ramię, które prowadzi do chłodnicy, gdzie zachodzi proces skraplania par. Do pot-stilla można zamontować reflux, czyli dodatkową chłodniczkę wzmacniającą destylat, oraz aromatyzator, w którym umieszcza się botaniki, skórki, zioła poprawiające smak alkoholu.
Kolumna rektyfikacyjna jest wysoka na co najmniej metr. Posiada wypełnienie, np. sprężynki pryzmatyczne, dzięki którym alkohol staje się czystszy i mocniejszy. Skraplacz umieszczony jest w głowicy – może być ona pionowa albo pochylona, jak w modelu Aabratek. W kolumnie rektyfikacyjnej destylację przeprowadza się wiele razy – to ją właśnie odróżnia od pot-stilla, w którym odparowywanie i skraplanie alkoholu zachodzi raz.
W kolumnie półkowej jest kilka segmentów (półek), i to na nich para się skrapla, a na górze mieści się główna chłodnica do pozyskiwania destylatu. Im wyższa półka, tym większa moc destylatu, a choć obsługa tego typu sprzętu jest bardziej skomplikowana, to jednocześnie można z pomocą kolumny półkowej uzyskać destylaty o wyrazistszym smaku. Więcej o działaniu takiego sprzętu: dobrydestylator.pl.
Jak wybrać odpowiedni destylator dla siebie?
Najlepsza aparatura do bimbru (https://dobrydestylator.pl/kolumna-aabratek-fi-54) o maksymalnej mocy to kolumna rektyfikacyjna. Właśnie na niej powstaje spirytus 96 proc., choć można też robić na kolumnie destylaty smakowe, jeśli model posiada dodatkowy system odbioru. Bimber z kolumny półkowej jest zbliżonej jakości, do tego można na takiej aparaturze eksperymentować z przeróżnymi destylatami smakowymi. Pot-still to z kolei sprzęt przeznaczony do produkcji przede wszystkim trunków smakowych. Da się na nim zrobić bimber, ale słabszy, chyba że dokupimy przedłużenie (które wydłuży potstila i zbliży go parametrami do kolumny rektyfikacyjnej) – wtedy można dojść do mocy nawet 95 proc.