Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Reklama Eco Energy 24 – klimatyzacja Rzeszów

Pot-still czy kolumna? Jaki destylator będzie najlepszy do produkcji alkoholu?

Dobrego alkoholu nie da się zrobić na byle jakim sprzęcie. Nie chodzi jednak wyłącznie o cenę – dla powodzenia produkcji istotny jest także typ aparatury, bo choć na wszystkich modelach można przeprowadzić destylację, to efekt końcowy wcale nie będzie identyczny. Czemu więc rodzaj destylatora ma tak duże znaczenie?
  • 12.05.2025 10:48
Pot-still czy kolumna? Jaki destylator będzie najlepszy do produkcji alkoholu?

Jaki destylator jest najlepszy?

Nie ma jednego idealnego destylatora, na którym da się zrobić każdy alkohol i będzie on najwyższej jakości. Nowoczesne sprzęty są coraz bardziej wszechstronne, niemniej wciąż mają one swoje specjalizacje – jeden model będzie lepszy np. do produkcji smakówek, podczas gdy inny nada się głównie do robienia czystego spirytusu. Pierwszym kryterium wyboru musi więc być określenie profilu produkcji, i dopiero po wyborze danego rodzaju destylatora bierzemy pod uwagę jego parametry techniczne.

Czym destylatory różnią się między sobą?

Destylator pot-still wyróżnia się tym, że jest stosunkowo niski. W górnej części posiada ramię, które prowadzi do chłodnicy, gdzie zachodzi proces skraplania par. Do pot-stilla można zamontować reflux, czyli dodatkową chłodniczkę wzmacniającą destylat, oraz aromatyzator, w którym umieszcza się botaniki, skórki, zioła poprawiające smak alkoholu.

Kolumna rektyfikacyjna jest wysoka na co najmniej metr. Posiada wypełnienie, np. sprężynki pryzmatyczne, dzięki którym alkohol staje się czystszy i mocniejszy. Skraplacz umieszczony jest w głowicy – może być ona pionowa albo pochylona, jak w modelu Aabratek. W kolumnie rektyfikacyjnej destylację przeprowadza się wiele razy – to ją właśnie odróżnia od pot-stilla, w którym odparowywanie i skraplanie alkoholu zachodzi raz.

W kolumnie półkowej jest kilka segmentów (półek), i to na nich para się skrapla, a na górze mieści się główna chłodnica do pozyskiwania destylatu. Im wyższa półka, tym większa moc destylatu, a choć obsługa tego typu sprzętu jest bardziej skomplikowana, to jednocześnie można z pomocą kolumny półkowej uzyskać destylaty o wyrazistszym smaku. Więcej o działaniu takiego sprzętu: dobrydestylator.pl

Jak wybrać odpowiedni destylator dla siebie? 

Najlepsza aparatura do bimbru (https://dobrydestylator.pl/kolumna-aabratek-fi-54) o maksymalnej mocy to kolumna rektyfikacyjna. Właśnie na niej powstaje spirytus 96 proc., choć można też robić na kolumnie destylaty smakowe, jeśli model posiada dodatkowy system odbioru. Bimber z kolumny półkowej jest zbliżonej jakości, do tego można na takiej aparaturze eksperymentować z przeróżnymi destylatami smakowymi. Pot-still to z kolei sprzęt przeznaczony do produkcji przede wszystkim trunków smakowych. Da się na nim zrobić bimber, ale słabszy, chyba że dokupimy przedłużenie (które wydłuży potstila i zbliży go parametrami do kolumny rektyfikacyjnej) – wtedy można dojść do mocy nawet 95 proc.

Artykuł sponsorowany


Ostatnie komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama