Cukrzyca jest przerażającym globalnym wyzwaniem, które dotyka ludzi na wszystkich kontynentach, w każdym wieku, z każdej grupy społeczno-ekonomicznej. To choroba generująca zgony, niepełnosprawności i tragedie – będąca efektem pozornie niewiele znaczących codziennych wyborów zdrowotnych, w świecie promocji nadmiaru taniej, wysoko przetworzonej żywności. W słodkim i aprobującym otyłość świecie dobrobytu. Cukrzyca, obok groźnych konsekwencji i powikłań, jest sporym obciążeniem finansowym dla pacjentów i budżetu Narodowego Funduszu Zdrowia. Całkowity koszt cukrzycy w Polsce to rocznie ok. 7 mld złotych.
Cukrzyca charakteryzuje się zaburzeniami metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek, a nieleczona prowadzi do poważnych powikłań i inwalidztwa oraz przedwczesnej śmierci. Jednym zaś z fundamentów jej leczenia jest regularna samokontrola poziomu stężenia glukozy we krwi - dr hab. n. med. Mariusz Dąbrowski konsultant województwa podkarpackiego w dziedzinie diabetologii

Celem kampanii „Słodki, słodszy.… cukrzyca!” jest promocja zmian w stylu żywienia oraz uświadomienie Polakom, jak dużo cukru spożywamy bezrefleksyjnie i bezwiednie. Poprzez kampanię chcemy budować społeczną świadomość o najczęstszych i najbardziej zgubnych nawykach, wprost przyczyniających się do otyłości oraz cukrzycy, oraz uczyć nowych korzystnych zdrowotnie wyborów.
Według danych NFZ w 2018 roku w Polsce na cukrzycę chorowało 2,86 mln dorosłych osób, czyli 9,1% ludności. Wśród nich dominowały osoby powyżej 55 roku życia (84%). W latach 2013–2018 zachorowalność na cukrzycę wśród dorosłych Polaków wzrosła o 14%. Tylko w połowie za ten wzrost odpowiadają czynniki demograficzne..
Państwo polskie zdecydowało się od 2021 roku nałożyć dodatkową opłatę na produkty negatywnie oddziałujące na zdrowie, a w konsekwencji zmienić nawyki konsumentów oraz zachęcić do reformulacji producentów żywności. Pozyskane środki finansowe mają pomóc wzmocnić efekt prozdrowotny odpowiednimi interwencjami, które zostaną sfinansowane przez NFZ, a będą dotyczyć profilaktyki i leczenia chorób i ich powikłań związanych z nadmiernym spożyciem cukru. Musimy bowiem mieć świadomość i liczyć się z tym, że nadmierna ilość substancji słodzących w naszej diecie wywołuje bardzo poważne schorzenia, które generują z kolei wiele innych chorób współtowarzyszących, niosących spustoszenie w zdrowiu, a często odbierających także życie – dr Małgorzata Gałązka-Sobotka.













![41. Ogólnopolski Konkurs Tradycyjnego Tańca Ludowego w Trzcianie [FOTORELACJA] 41. Ogólnopolski Konkurs Tradycyjnego Tańca Ludowego w Trzcianie [FOTORELACJA]](https://static2.halorzeszow.pl/data/media/2025/10/24/sm-16x9-41-ogolnopolski-konkurs-tradycyjnego-tanca-ludowego-w-trzcianie-fotorelacja-1761308926-0.jpg)
![Konferencja "Dynów edukuje – rozwijając Powiat Rzeszowski" w ZSZ w Dynowie [FOTORELACJA] Konferencja "Dynów edukuje – rozwijając Powiat Rzeszowski" w ZSZ w Dynowie [FOTORELACJA]](https://static2.halorzeszow.pl/data/media/2025/10/22/sm-16x9-konferencja-dynow-edukuje-rozwijajac-powiat-rzeszowski-w-zsz-w-dynowie-fotorelacja-1761129198-5.jpg)
![Wernisaż „Ostatnie chałupy” w Łące [FOTORELACJA] Wernisaż „Ostatnie chałupy” w Łące [FOTORELACJA]](https://static2.halorzeszow.pl/data/media/2025/10/21/sm-16x9-wernisaz-ostatnie-chalupy-w-lace-fotorelacja-1761071889-0.jpg)
Napisz komentarz
Komentarze